Ni har säkerligen alla hört talas om den ökända Bandidos-modellen, en skam för en hel journalist kår som inte kunde upptäcka att det faktiskt var en av de vanligaste organisations-modeller som finns. Visst, man kan hävda att piratkopiering är långt mer platt än så, men det är mindre intressant faktiskt.

Det jag vill ta upp är det faktum att även IFPI är organiserade efter denna “Bandidos-modell”. Längst upp har vi medlems bolagen, ofta symboliserade av “The big four” som det finns skäl att misstänka är de som trots allt styr och ställer. Under där så finns IFPI International, och under kommer de olika regionala organisationerna, i Sverige representerade av IFPI Svenska gruppen (de verkar inte ha så mycket fantasi när det gäller namn ;-)). Under dem kan vi väl placera juristerna och de företag som de outsourcar själva jakten till. Sist, men inte minst, kommer våra politiker och poliser.

Om man då lägger till det faktum att IFPI regelbundet idkar utpressning, jobbar för att rasera våra demokratiska rättigheter och, verkar det som iaf, mutar och lurar makthavare, vilka är då egentligen mest lika Bandidos?

Advertisements