Dåså, dags att ta sig en funderare på det aktuella fallet med Ã…ke Green. Kampen tycks gå mellan relgionsfrihet och att skydda utsatta i samhället.

Jag tycker detta är väldigt intressant eftersom religionen egentligen inte spelar in ett smack. Jag är för att alla ska ha rätt att predika det de anser är rätt. I församlingen.

Det är när man ska predika på offentliga platser, eller som i Ã…ke Greens fall vill ha massmedia att publicera sin predikan, som det slutar vara en religiös predikan och blir politiska agitation.

Så det är egentligen DET som jag tycker frågan borde handla om: får man framföra vad skit som helst i sin politiska agitation eller inte?

Samtidigt så får man fråga sig vad resultaten av de möjliga domarna är.

1. Ã…ke-påke blir fälld.
Resultatet är att vi markerat att vissa uttalanden inte är tillåtna, och att staten har rätt att bestämma vad man inte får säga/skriva.

Är detta bra? Både ja och nej. Staten är till för att skydda folket, både från angrepp från andra personer men också deras rättigheter. Så det är alltså folks rätt att säga vad de vill mot folks rätt att inte bli trakasserade.

Kompromissen är självklart: målgrupp. Att säga något till sina polare eller t.o.m. på något politiskt möte tycker jag borde vara okej. Det är när man ska nå ut till så många som möjligt som det är fel.

2. Lilla Ã…ke blir inte fälld.
Då har vi markerat att man får säga vad som helst i religionsfrihetens namn.

Jag tycker att det är dumt att försöka markera att man måste citera en helig bok eller iaf inte gå för långt i uttolkandet av den för att det ska vara okej, eftersom man kan ta vilken bok som helst och säga att den är helig.

Blir kära Green friad så är steget inte så långt för nazisterna att komma på “oh, vi säger att Mein Kampf är vår heliga bok” och sedan har de helt plötsligt rätt att stå och göra Sieg Heil-tecken på plattan och vråla åt alla mörkhyade som går förbi.

Är detta så farligt då?
Jovars, å ena sidan så bryter det mot individens rätt att inte bli trakasserad, men vad värre är följden. Ni tror väl inte att AFA och kompani kommer stå och titta på tysta? Nej, detta kommer leda till enorma upplopp.

Nåväl, förhoppningsvis så faller även denna domedagsprofetia inte in, men man vet aldrig.

Advertisements